Select Page
Optakt 11/9 morgen Flight 11 kapres Flight 175 kapres WTC 1 rammes Flight 77 kapres WTC 2 rammes Flight 93 kapres Pentagon rammes WTC 2 kollapser Flight 93 styrter WTC 1 kollapser WTC 7 kollapser Epilog

Hvordan bruges 911facts.dk?


Hvordan får du mest ud af denne site?


Ny bog på dansk

HVORFOR bliver folk konspirationsteoretikere?
HVORFOR er konspirations-
teoretikere så frustrerende at tale med?
HVORFOR er konspirations-
teoretikeres adfærd så ekstrem?

Disse spørgsmål bliver besvaret i denne bog, der samtidig klarlægger, hvorfor de gængse tiltag overfor konspirations-
teoretikere ikke virker.
Læs mere


Sandhedsbevægelsen

Om
Metoder
Teorier


Publikationer

Akademia
Fakta ark
Quickguide


Booking


Er du interesseret i at booke os til foredrag eller workshop, så kan du gøre det her.


Facebook


Privatlivspolitik


Læs om vores privatlivspolitik.


Osama bin Laden døde ikke den 2. maj 2011


Påstand

Osama bin Laden døde ikke den 2. maj 2011.0

Baggrund

Den 2. maj 2011 meddelte USAs præsident Barack Obama fra Det Hvide Hus, at Osama bin Laden var blevet dræbt under en aktion i Abottabad i Pakistan. Dette bestrides af en stor del af medlemmerne af Sandhedsbevægelsen. Påstanden findes i flere varianter:
 • Nogle mener, at Osama bin Laden slet ikke er død.
  “I øvrigt er jeg nu ikke helt overbevist om at Osama er død som vi nu får det fortalt ‘væg til væg’ – det kan være vi får flere fakta-checks og dementier vedrørende Osama og 911 en af dagene.”1
  “Således retweetede Donald Trump onsdag en helt ny sammensværgelsesteori, der forsøger at undergrave Barack Obama som præsidenten, der dræbte én af verdens værste terrorister i form af Osma bin Laden. Det er bevægelsen QAnon, der står bag den opsigtvækkende konspirationsteori.”2
 • Nogle mener, at han døde i december 2001 af en lungesygdom og ligger begravet i Afghanistan.
  “A prominent official in the Afghan Taleban movement announced yesterday the death of Osama bin Laden, the chief of al-Qa’da organization, stating that binLaden suffered serious complications in the lungs and died a natural and quiet death. The official, who asked to remain anonymous, stated to The Observer of Pakistan that he had himself attended the funeral of bin Laden and saw his face prior to burial in Tora Bora 10 days ago.” 3
 • Nogle mener, han ligger nedfrosset i USA.
  “I have it from high level [sources] from inside the Bush administration…that bin Laden died of natural causes and that his family has given the body to the CIA, that they’re gonna roll him out right before the election, that he’s on ice right now. They will claim they killed him right before the election.”4

Fakta

Osama bin Laden blev efter mange måneders efterretnings- og planlægningsarbejde opsporet og likvideret i sit hemmelige skjulested i en villa i Pakistan. Aktionen blev udført af de såkaldte Navy Seals og styret af det amerikanske militær med præsident Obama som øverstkommanderende.5 En række fakta underbygger dette: Der er offentliggjort fotos fra gerningsstedet:
USAs præsident har i en live-tale bekræftet likvideringen:
FBI har ændret teksten på deres efterlysning af Osama bin Laden fra efterlyst til afdød:
Der er offentliggjort en video af Osama bin Laden fundet på gerningsstedet.6 Det Hvide Hus har i en pressemeddelelse bekræftet likvideringen.7 Alverdens aviser har skrevet enslydende om likvideringen.8 USA har fotos af Osama bin Ladens lig, som man ikke ønsker at offentliggøre9, dels fordi de er meget voldsomme, da han er blevet skudt i hovedet, og dels fordi de kan anvendes i fjendtlig propaganda mod USA. At billederne ikke er offentliggjort er i sig selv naturligvis ikke et bevis på, at Osama bin Laden er død, men det, at man siger, at man har billederne og forklarer, hvorfor man ikke vil offentliggøre dem, er et godt indicium, fordi man kunne have valgt at tie om, at man havde dem. Indiciet bestyrkes af, at de enkeltpersoner, blandt andet politikere, som har set billederne, bekræfter deres eksistens og indhold. Billederne er med andre ord bevidnet. Der er ingen nærtstående, for eksempel al-Qaeda, bin Laden selv eller hans familie, der har dementeret, at han døde den 2. maj 2011. Det ville ellers være en afsløring, der ville få USA til at tabe gevaldigt ansigt internationalt. Tværtimod har al-Qaeda officielt bekræftet, at Osama bin Laden er død. 10

Logik

Det er ulogisk, at Osama bin Laden ikke skulle være død den 2. maj 2011 alene af den årsag, at al-Qaeda, der offentligt har erklæret sig som USAs fjende, har bekræftet dødsfaldet. Det er helt utænkeligt, at de ville give amerikanerne æren for drabet, hvis han enten ikke var død eller var død på en anden måde eller et andet tidspunkt. Det er usandsynligt, at Osama bin Ladens død skulle være et cover up, fordi det ville kræve utrolig mange medvirkende i komplottet, herunder bin Ladens familie og al-Qaeda, som alle skulle tie og frivilligt støtte op om sagen, selv om man kunne opnå meget større ting i form af opmærksomhed og politisk indflydelse ved at afsløre, at amerikanerne lyver. Igen er det helt utænkeligt, at al-Qaeda skulle samarbejde med amerikanerne. Desuden er der heller ingen vinding for amerikanerne i at påstå, at de har likvideret Osama bin Laden, hvis det ikke også er sandt. Tværtimod risikerer de en masse hævnaktioner, som i givet fald meget nemt kunne være styret af Osama bin Laden. Man kan naturligvis forestille sig en teoretisk vinding for præsident Barack Obama ved at fremstå som en helt for at skaffe sig stemmer til næste valg, men så er der tale om rigtig elendig timing, for der er forholdsvis lang tid til næste valg i 2012, og meningsmålingerne gav kun meget kortvarigt Barrack Obama mere medvind på baggrund af aktionen. Oven i købet har han ingen modkandidater, som udgør nogen særlig fare ved næste valg, og desuden er den bedste måde at få stemmer på i USA at foretage sig populære indenrigspolitiske tiltag. Så det ville være helt formålsløst at lave valgstrategi ved at planlægge og gennemføre en mission mod Osama bin Laden i Pakistan. Som det i øvrigt fremgår af de meget forskellige varianter af påstanden, er konspirationsteoretikerne ikke en gang enige indbyrdes om, hvad der er op og ned i historien. Enkelte ledende konspirationsteoretikere erklærer sig endda helt på linje med den officielle forklaring.11 Alene den mangel på konsensus svækker påstanden kolossalt og understreger, hvor usammenhængende og fantasifuldt man forholder sig til sagen. Det er ikke bare selvmodsigende, men ufrivilligt morsomt, at man mener, at Osama bin Laden både er i live og døde i 2001 og både ligger begravet i Afghanistan og ligger nedfrosset i USA.

Konklusion

Påstanden er med andre ord:
 • Udokumenteret
 • Ulogisk
 • Usandsynlig
 • Usammenhængende
 • Selvmodsigende

Kilder

 1. E-mailkorrespondance med Niels Harrit
 2. Indlæg på Facebook-chat 2. maj, kl 16.44 v/John E. Kroll
 3. Trumps nyeste Obama-teori, B.T., 15. oktober 2020
 4. Artikel i den egyptiske avis al-Wafd, den 26. december 2001
 5. Alex Jones interview
 6. Wikipedia om likvideringen af Osama bin Laden
 7. Osama bin Laden Seen Watching Himself, AP
 8. Osama Bin Laden Dead, The White House
 9. “Sådan fik USA ram på Osama bin Laden”, Politiken 2. maj 2011 “Osama bin Laden dead son and presumed heir also killed in raid”, The Telegraph 2. maj 2011 “Ben Laden était déjà mort politiquement”, Le Monde 2. maj 2011 “Osama bin Laden is killed”, The New York Times, 1. maj 2010
 10. “Osama Bin Laden Pictures Will Not Be Released, Obama Decides”, Huffington Post 4. maj 2011
 11. “‘al-Qaeda statement’ confirms Osama Bin Laden’s death”, BBC 6. maj 2011
 12. “Jesse Ventura on the Killing of Osama bin Laden”

Q & A